Ansigtssmerter/trigeminusneuralgi
Hvad er Ansigtssmerter/trigeminusneuralgi?
Ved ansigtssmerter forstås smerter i ansigtet eller i øjenhuler, bihuler, mundhule eller tænder. Den hyppigste form for ansigtssmerte er den såkaldte trigeminusneuralgi, en nervesmerte i ansigtets store følenerve. Derudover findes der en række andre mere ukarakteristiske smertetilstande, som under et kaldes atypiske ansigtssmerter.
Symptomer
Trigeminusneuralgi er karakteriseret ved ensidige, meget kraftige smertejag i ansigtet, hyppigst i kinden og kæberegionen, men forekommer også ofte i panden og tindingen. Smerterne føles ofte som jag, elektriske stød eller lignende. Anfaldene er kortvarige, typisk kun i få sekunder, men kan vare i op til 2 minutter, enkelte gange længere. Tilstanden kan provokeres af forskellige såkaldte triggerfaktorer som tygning, tandbørstning, barbering, berøring og kold vind, men kommer også spontant. Smerteanfaldene kan optræde talrige gange på en dag, i nogle tilfælde over 100 gange. I svære perioder undlades føde- og væskeindtagelse, da ethvert forsøg på at spise eller drikke giver smerter. Cirka halvdelen af personer med trigeminusneuralgi har også mindre kraftige konstante baggrundssmerter i samme område som de jagende smerter.
I modsætning hertil er de atypiske ansigtssmerter konstante, brændende, jagende eller stikkende smerter i et meget lokalt område. Disse smerter kan som regel ikke trigges af en bestemt handling eller berøring.
Hvordan forløber sygdommen?
Trigeminusneuralgi har ofte et periodisk forløb med daglige smerteudbrud i en eller flere måneder. Herefter klinger tilstanden gradvist af og kan så optræde igen med års mellemrum - ofte uden noget fast mønster. En del patienter har dog konstante, hyppige anfald og må være i fast medicinsk behandling gennem mange år.
Atypiske ansigtssmerter kan have et meget varierende forløb over tid afhængig af den tilgrundliggende årsag.
Hvem får sygdommen?
Trigeminusneuralgi begynder oftest efter 50-års-alderen og rammer lidt flere kvinder end mænd. I Danmark er der ca. 200-250 nye tilfælde hvert år, men da symptomerne optræder periodisk, er der formentlig mange, som ikke har fået den korrekte diagnose eller behandling.
Atypiske ansigtssmerter kan begynde i alle aldersgrupper og optræder hyppigst hos voksne kvinder. Tilstanden kan begynde efter en tandbehandling, et andet indgreb i ansigtsregionen eller en ulykke, men årsagssammenhængen er ofte vanskelig at få klarlagt.
Hvad er årsagen til ansigtssmerter/trigeminusneuralgi?
Hos cirka halvdelen af personer med trigeminusneuralgi skyldes smerterne tryk på nerven fra et blodkar. Smerterne kan også skyldes trykpåvirkning af nerven fra en svulst eller ses som følge af multipel sklerose. Man mener, at nervens isolering, den såkaldte myelinskede, der omkranser selve nervetrådene, bliver påvirket både af tryk og som følge af multipel sklerose, og derfor optræder der lokale kortslutninger i nervens ledningsevne. Da trigeminusnerven er ansigtets store følenerve og stort set rummer alle ansigtets smertebaner, er den meget følsom for ydre påvirkning.
Årsagen til atypiske ansigtssmerter er ikke kendt.
Undersøgelser ved ansigtssmerter/trigeminusneuralgi
En grundig samtale og en neurologisk undersøgelse er nødvendig for at udelukke andre årsager til ansigtssmerterne. En MR-scanning udføres for at vurdere om der er tryk på nerven og for at udelukke andre årsager.
Behandling af ansigtssmerter/trigeminusneuralgi
Akut behandling
Almindelige smertestillende midler og morfinpræparater har normalt kun ringe effekt. Den gængse behandling består af forskellige typer epilepsimedicin. Denne type medicin har en stabiliserende effekt på nerven. Langsom optrapning anbefales, da der ved for hurtig øgning af dosis kan optræde bivirkninger med træthed og svimmelhed. Det er vigtigt at trappe ned i medicinen igen i perioder, hvor man har færre smerter for at mindske bivirkningerne fra medicinen.
Atypiske ansigtssmerter kan forsøges behandlet med epilepsimedicin. Det kan også være med midler mod depression, ikke fordi personer med ansigtssmerter ofte har depression, men fordi disse præparater kan virke dæmpende på smerte.
Ved manglende effekt eller for mange bivirkninger af medicin kan operation være en mulighed hos personer med trigeminusneuralgi, men ikke ved ansigtssmerter.
Lægemidler
Midler mod ansigtssmerter/trigeminusneuralgi

Som forebyggende behandling mod ansigtssmerter/trigeminusneuralgi anvendes oftest medicin mod epilepsi eller mod depression. Det er dog vigtigt at forstå, at man ikke har epilepsi eller er depressiv, men at medicinen anvendes for sin stabiliserende virkning på nerven og dermed virker smertestillende.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|