5 hurtige om hjertesorg

Revisionsdato: 12.02.2024

Hvad er hjertesorg? 

Hvis du har mistet en, du holder af - enten pga. et brud eller pga. dødsfald - er det helt normalt at være modløs og trist i en periode, du kan også føle ubehag i brystet og fx have svært ved at koncentrere dig.  

 

Det kaldes for "hjertesorg" eller "knust hjerte". Og det er ikke det samme som at have en depression, eller at der er noget galt med dit hjerte - også selvom du kan opleve et ubehag i brystet.  

 

Hvad er Broken Heart Syndrome?
I mere alvorlige tilfælde af psykisk eller fysisk stress taler man om Broken Heart Syndrome (Takot-subo cardiomyopati), hvor man kan måle, at hjertets pumpefunktion midlertidig er nedsat.  

 

Symptomerne på Broken Heart Syndrome kan ligne symptomerne på hjertesvigt eller en blodprop i hjertet. Du kan fx have trykken for brystet, der stråler ud i arme og op i hagen, og du kan have åndednød. Oplever du det, skal du ringe 112.  

80 % af alle, der får Broken Heart syndrome, er kvinder mellem 60-75 år.  

 

Hvad er en depression? 

En depression, eller at være deprimeret, er ikke det samme som at have hjertesorg. Hvis du har en depression, kan du opleve at have søvnbesvær, svært ved at træffe beslutninger, have skyldfølelse og bebrejde dig selv ting, der ikke er din skyld. Du kan miste appetitten, og dine tanker kan kredse om død og selvmord.  

 

Hvis du har disse symptomer, skal du konkatkte din læge eller Livslinjen på tlf 70 201 201, de har åbent alle dage året rundt.  

 

Hvad er behandlingen for hjertesorg? 

Du skal normalt ikke behandles for hjertesorg, da din tristhed og det milde ubehag i brystet, som regel går over af sig selv. Får du stærke smerter og åndenød, skal du ringe 112.  

 

Hvad kan du selv gøre, hvis du har hjertesorg? 

Sørg for at passe godt på dig selv, find ud af, hvad der gør dig godt. Tal om din smerte og sorg, med din familie og dine venner.  

 

Hør medicin.dks podcast om Hjertesorg i Det med småt.  

 

Læs mere:  

 

Kilder: 

Sundhed.dk: Stressudløst hjertesvigt 

Hjerteforeningen: Stress kardiomyopati 

Medicin.dk